2013. július 20., szombat

ERŐSZAKMENTESEN? Mi lenne ha...?



Legtöbben ki vagyunk éhezve olyan tudásra, melyek javíthatják kapcsolataink minőségét, elmélyítik személyes képességeinket, ill. egyszerűen csak segítségünkre 
vannak a hatékonyabb kommunikálásban. 



Sajnos a jelenlegi paradigmában élve legtöbbünk születésétől fogva
  • vagy elnyomónak -versengésre, ítélkezésre, parancsolgatásra, analizálásra és diagnosztizálásra-, 
  • vagy áldozatnak -szófogadó, engedelmes, beilleszkedő jókislánynak, jófiúnak- 
lett kondícionálva (lévén, hogy ez a két fő szerepleosztás, ilyen végletesség létezik itt); arra, hogy gondolkodásunkat és kommunikációnkat másokkal kapcsolatban az határozza meg, hogy vajon igazuk van-e, vagy sem, hibásak-e, jók/rosszak-e vagy sem.(Ld. az ERŐSZAKMENTES KOMMUNIKÁCIÓ PARADIGMÁI c. bejegyzést!)
A hagyományos gondolkodásmódot folytatva, és hagyományos beszédstílust használva a legjobb esetben is akadályokba ütközik a kommunikáció és félreértések, valamint frusztráció keletkezik. Ami még rosszabb, hogy ezek nyomán harag és fájdalom keletkezik, és ez erőszakhoz vezethet. Még a legjobb szándékkal bíró emberek is keltenek szükségtelen konfliktusokat akaratuk ellenére.
Mint tudjuk jól, milyen, amikor az ember megbántódik, vagy fél – egyszerre rideg lesz és bíráló, vagy szenvtelen és elemző. Nem lenne gyönyörű, ha valaki az álarc mögé látva melegséget, megértést biztatást nyújtana?
 
Mégis, mi lenne, ha létezne 
olyan terminológia, olyan gondolkodásmód / szemléletmód / tudatosság, amely nem döngölne a földbe, hanem gazdagítana, sőt elősegítené szellemi kiteljesedésünket?


 Mi lenne, ha tudatosan és teljes egészében képesek lennénk megnevezni érzéseinket és szükségleteinket, benne a hibáztatás, támadás, kuncsorgás, büntetés, kényszerítés vagy lenézés legcsekélyebb szándéka nélkül? Mi lenne, ha olyan nyelven tudnánk beszélni, amely megtartana a jelenben, ugyanakkor visszafogna attól, hogy erkölcsi kinyilatkoztatásokat osztogassunk, mintha magunk lennénk az ítéletosztó miniatűr Jóisten?

Van ilyen. 

Úgy hívják Erőszakmentes Kommunikáció (EMK). 


Marshall Rosenberg Erőszakmentes Kommunikációja egyszerű és hatásos tudatosság fejlesztést és eszközrendszert kínál, amelynek birtokában lézer pontossággal az emberi szívre találhatunk, és a másikban rejlő ártatlan kisgyermekre, akár még olyankor is, ha ő maga sem tart kapcsolatot lényének ezen részével.  

Zsiráf-nyelvnek is szoktuk nevezni, mert a szárazföldi állatok közül a zsiráfnak van a legnagyobb szíve hiszen nagyon magasra kell pumpálnia a vért, hogy onnan föntről - a terepet jól belátva,- nézhessen körül; valamint képes a szúrós bozóttüskékkel is elbánni a nyelve segítségével! Meg mindemellett nagyon kedves és barátságos növényevő állat.

Az EMK segít abban, hogy a felszín alá nézhessünk,és felfedezhessük, mi él bennünk valójában, és hogy minden tettünk alapvető emberi szükségleteken alapul, s megnyilvánulásaink alkalmával ezeknek a kielégítésén fáradozunk. Megtanuljuk kifejleszteni az érzések és szükségletek szókincsét, mely segítségünkre lesz abban, hogy tisztán és világosan kifejezzük, mi zajlik bennünk, és megértsük, mi zajlik másokban akármely pillanatban. Szükségleteink megértése és elismerése által létrehozunk egy közös alapot egy sokkal gyümölcsözőbb kapcsolattartáshoz. Csatlakozz ahhoz a többezer emberhez világszerte, akik javítottak kapcsolataikon és így életükön is – ezen egyszerű, de mégis forradalmi jelentőségű folyamat segítségével.
                                
Az EMK életeket változtat meg nap, mint nap az ágytól az igazgató szobáig, az iskolai tanteremtől a háborús övezetig. Könnyen felfogható és elsajátítható hatékony módszert kínál arra, hogy békével tudjunk az erőszak, fájdalom és konfliktus gyökeréig hatolni. A szavaink és tetteink mögött húzódó kielégítetlen szükségleteink felderítésével az EMK segíteni tud az ellenségeskedés mérséklésében és átalakításában, a fájdalom enyhítésében, valamint a szakmai és személyes kapcsolatok örömtelibbé, és hatékonyabbá tételében, megerősítésében.

Az EMK-t ma már világszerte oktatják tanfolyamokon, iskolákban, vállalatoknál, kórházakban, börtönökben és mediációs központokban. Hatással van a zajló kulturális váltásra, mivel az intézmények, cégek, és kormányok egyaránt integrálják szervezeti felépítésükbe, és vezetői hozzáállásukba az EMK tudatosságot.

Az alábbi két rövid videó linkre ráklikkelve élőben is meghallgathatod (magyar aláírással) Marshall Rosenberg rövid bevezetőjét az EMK-ról:


„Marshall Rosenberg a leghatékonyabb eszközöket adja a kezünkbe egészségünk és kapcsolataink ápolásához.Az Erőszakmentes Kommunikáció összekapcsolja a lelkeket egymással . . .
Ez a hiányzó eleme annak, amit csinálunk.”


- Deepak Chopra
a Hogyan ismerjük meg Istent és
Kortalan test, időtlen lélek c. könyvek szerzője




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.