2013. július 20., szombat

A zsiráf fűtőanyag - Giraffe fuel for life

Marshall Rosenberg szerint kóros empátia hiány van manapság. Pedig az erőszakmentesen gondolkodók és működők (zsiráfok) számára az empátia olyan, mint az üzemanyag az autónak.


Nagy segítséget nyújtott nekem az empátia megértésében és működésbe lendítésében egy amerikai kortársunk az előadásaival, Brené Brown, aki szégyen-kutatónak nevezte el magát pszichológusként, és 2 TED-es előadásáról híresült el (ld.lent). 
Ő onnan közelíti a témát, hogy milyen hihetetlenül komoly energiákat köt le, ha szégyenünkben nem beszélünk dolgokról, amik megtörténtek velünk, és hogy cipelésük mennyire megkeseríti az életünket. Ha a fájdalmas voltuk miatt elzárjuk az érzéseinket, akkor bizony azt csak úgy lehet megtenni, hogy az egész csatornát elzárjuk - ami viszont azt jelenti, hogy mindenféle érzés, még a pozitív érzések, azaz pl. az örömre való képességünk is elzáródik, lecsökken!  Tehát ha szégyennek adjuk meg magunkat, elzárjuk az érzéseink, s vele az életerőnk áramlása elől az utat.
Az "érzések" csatornáját csak kinyitni és elzárni lehet, hogy mi áramlik rajta, azt nem lehet azzal kezelni, hogy egyszerűen nem engedjük be, vagy ki... Arra, hogy ami áramlik ezen a csatornán, azzal mit kezdjünk, hogy egészségesen, rendeltetésszerűen tudjuk használni ezt a csatornét és jelzéseit, a benne áramló információkat - nos erre tud az EMK eszközöket ajánlani: mint pl. a 4 fül - technika, vagy az "önempátia", vagy a belső mediálás.
Feloldani azzal lehet a "lefagyott" helyzetet, betokozódott csatornát, hogy elkezdünk beszélni róluk, felhozni a felszínre. No persze a megfelelő hallgatóság előtt lehet csak ezt megtenni, mert nem mindenki képes biztonságos teret nyújtani ehhez és alkalmas arra, hogy meghallgasson bennüket, különféle saját problémái miatt. Ahhoz a valódi jelenlét, odafigyelés, együttérzés és empátia képességére van szükség. 
Ám jó hír, hogy ezt tanulni lehet, mind a technikát (hogyan hallgassunk valakit hatékonyan, hogy tényleg azt érezze, hogy meg van hallgatva, el tudta mondani a lényeget), mind a képességet, bátorságot, erőt, hogy meg tudjuk tenni (az önkifejezést is, a másik meghallagatását is), meg tudjuk tartani a teret a másik fél számára, ne legyünk mi magunk az akadály. 
Ilyesmiket tanulunk többek közt egy EMK tréningen, és gyakoroljuk a heti rendszerességű, különböző témájú klubfoglalkozásokon. (Gyakorlócsoport / empátia kör / Belső munka - traumaoldó - csoport, stb.)
Ha viszont ez együtt van, akkor bekövetkezik a csoda: beindul az életerő-áramlás, kitisztulnak az "életerő-csatornák" és elkezdenek áramlani a pozitív érzések is, általánosságban nagyobb kapacitásunk nyílik az életünk megélésére, és valódi emberi kapcsolatok, szívtől-szívig találkozások valósulhatnak meg. Ilyen élet-adó, felpezsdítő hatása van az empátiának.


A két -nem véletlenül- elhíresült TED előadás
- hitelesek, őszinték, humorosak, informatívak, felemelőek:

Második előadásában arról beszél, miért érdemes és hogyan lehet egyre komolyabb bátorságra szert tenni önmagunk felvállalása által és vica versa.


  


Amit még Brené szerint az empátiáról és a sebezhetőségről tudni érdemes:


(magyar felirattal)

Valamint megjelent két könyve is magyarul szokatlan módon rendkívül gyorsan, amiket nagyon ajánlok figyelmedbe, ha még nem találkoztál velük. Azt látom ebből is, hogy egy igen egészséges és hasznos "divat" van végre kialakulóban nálunk is, hogy mi magyarok is elkezdünk szélesebb körben a belsőnkkel, a lelki életünkkel foglalkozni. Az ilyen nyomok alapján komoly reményeket fűzök ahhoz, hogy ez még a mi életünkben a társadalomra is ki fogja fejteni a hatását és elkezdhetjük végre lerakni azokat a transzgenerációs trauma-terheket amiket a Kárpát-medence történelme során begyűjtöttünk és többnyire vergődve cipelünk magunkkal, mindenféle negatív statisztika-listán előkelő helyet kiharcolva magunknak ezáltal a világranglistán.
Itt az ideje kicsit lerakni ezekből a terhekből, és felszabadítani a szívünket!

A "hogyan"-ban vannak ezek a nagyszerű szerző-tanítók segítségünkre.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.