2018. szeptember 4., kedd

Komlex Trauma gyógyulása

KOMPLEX TRAUMÁRÓL


Cikkrészlet innen: 
We Can't Keep Treating Anxiety From Complex Trauma the Same Way We Treat Generalized Anxiety
https://themighty.com/2018/06/anxiety-from-complex-trauma/?utm_source=engagement_bar&utm_medium=facebook&utm_campaign=facebook_share

Mind a szorongás, mind a trauma gyógyírja az, ha az éber figyelmet vissza tudjuk vonni a jelenbe. Egy abúzus által traumatizált személy számára ezt különböző faktorok nehezítik meg. Első és legfontosabb, hogy a traumatizált személy olyan körülmények közt éljen, ami 100 %-osan biztonságos, mielőtt akár csak hozzálátna a benne felgyüemlett és belészorult harag, gyász, kétségbeesés feldolgozásához, ami a hypervigilanciáját és más szorongásos tünetét okozza. Ez általában azt jelenti, hogy senki, aki az abúzust elkövette, illetve lehetővé tette, vagy részt vett benne nem lehet jelen az életében semmilyen módon. Azt is jelenti, hogy minden olyan embert ki kell iktatni, aki ugyanazokat az abuzív, vagy azt megengedő mintákat tükrözi. Sajnos a legtöbb esetben a 100%-os abuzúselkövető-mentes környezet létrehozása nem lehetséges, még azok számára sem, akik kielégítő határokat állítottak fel, és fokozottan figyelnek a jelekre. Ez azt jelenti, hogy egy komplex traumát átélt számára a jelenben lenni nem visszaesés-biztos, különösen nem egy stresszes eseménynél. Bármi kiválthatja az érzelmi flashback-et az adott körülmények között.

Nagy a valószínűsége annak, hogy aki a komplex trauma hatásaitól szenved, az szorong is és depressziós, de más okból kifolyólag, mint általában. Sok, a depresszió és szorongás esetében hatékony stratégia nem működik a traumát átélteknél. A meditáció és mindfulness technikák, amik a környezettel kapcsolatos éberséget fokozzák, a traumát átélteknél ellenkező hatásúak lehetnek. Nekik gyakran nem még nagyobb éberségre van szükségük. Hanem arra, hogy védve és biztonságban érezzék magukat, annak ellenére is, amit az éberségük mond nekik.

A traumát átéltek a szorongás és depresszió első jelére a mérgező szégyen spirájába kerülnek. Attól függően, hogy milyen sebző üzeneteket kaptak az abúzoruktól, nem csak a szorongás és depresszió hatásait fogják érzékelni, hanem egy nagyon mély szégyent is amiatt, hogy „tökéletlenek/fogyatékosak”, vagy „nem elég jók”. Sok túlélő volt érzelmileg és/vagy fizikailag magára hagyva, nagyon mély tapasztalatuk van arról a tényről, hogy nem megfelelően szerették őket. Abban a folyamatos figyelmeztetésben élnek, hogy egy alapvető emberi joguktól volt megfosztva az agyuk és testük. Még egy olyan jelenlegi helyzet is, ahol éppen szeretetet kapnak egy biztonságos személytől, kiválthatja összehasonlításképpen azt az éberséget, és mély gyászt amiatt, hogy mennyire nem kapták meg a szeretetet azelőtt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.